Veelgestelde vragen


Interesse in een fietstour of rondleiding van Berlijn op Maat? Hieronder de handigste praktische informatie en meest voorkomende vragen op een rij!

 

Waarom zou ik een gids inhuren?

Berlijn is nauwelijks te vergelijken met andere steden in Europa, heeft geen echt centrum en de bijzondere plekken liggen vaak zeer verspreid of verstopt achter grauwe, eentonige bouwwerken. Een gids is een uitkomst voor zowel de Berlijn-beginner als de doorgewinterde Berlijn-reiziger. De eerste heeft alle hulp nodig om überhaupt de weg te vinden en de tweede krijgt met de juiste begeleiding een kans de stad vanuit hele nieuwe perspectieven te zien. Een enthousiaste gids van vlees en bloed, uitgerust met lokale kennis en de juiste ervaring, brengt je moeiteloos op dé plekken die het verhaal van deze stad laten zien. Maar wat hij/zij bovenal kan: een Berlijn-ervaring ontwerpen die helemaal past bij jouw wensen en verwachtingen. En dat laatste kan geen enkel boekje.

 

Wat is het verschil tussen een tour, een excursie en een stadsexpeditie?

Berlijn op Maat biedt tours, excursies en stadsexpedities aan. Tours duren doorgaans 3 tot 4 uur, laten verschillende gezichten van de stad zien en zijn wat algemener van aard (bijvoorbeeld een tour langs de highlights van de stad). Excursies duren ongeveer even lang, maar gaan juist diep op 1 gekozen thema in. Dit maakt excursies met name geschikt voor groepen professionals.

 

Voor een stadsexpeditie trekken we doorgaans een hele dag uit. Hier gaan we op ontspannende wijze op avontuur, doorheen verschillende stadsdelen en laten ons prikkelen en inspireren door verschillende gezichten van de stad. Welke variant het beste bij uw wensen past, is uiteraard aan u. Twijfelt u? Laat het ons weten, wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

 

Wat kost een tour?

De prijzen van een besloten tour met Berlijn op Maat hangen af van het aantal deelnemers, van de gewenste tijdsduur (een dagdeel of een hele dag) en van het vervoersmiddel. Over het algemeen hanteren we een stapsgewijs uurtarief. Hoe meer deelnemers er in uw groep zijn, hoe voordeliger een tour. Maar hoe groot of klein de groep ook is, de investering loont zich altijd. En bespaart u tevens de prijs van een reisgidsje. Voor een overzicht van onze prijzen, klik hier.

 

Kan ik bij een groep aansluiten?

Nee. De rondleidingen van Berlijn op Maat zijn voor besloten gezelschappen. Wilt u met een openbare tour meedoen, dan verwijzen wij u graag naar onze collega´s van Berlin on Bike. Zij organiseren dagelijkse Nederlandstalige fietstochten door Berlijn.

 

Wat is het begin- en eindpunt van de tour?

Het beginpunt van de tour bepalen we het liefst in overleg met u. Voor fietstours zijn er twee fietsverhuurbedrijven met wie wij intensief samenwerken, Take a Bike in stadsdeel Mitte en Berlin on Bike in stadsdeel Prenzlauer Berg. Afhankelijk van uw verblijfplek en gewenste thema kiezen wij voor een van beide fietsverhuurders. We vragen u daarom het adres van uw verblijfplaats. Mits gunstig gelegen, kunnen wij u voorafgaand aan de tour bovendien ook hier ophalen (geldt alleen voor ochtendtours). We eindigen de tour weer bij dezelfde fietsverhuur, waar we de fietsen inleveren. Dit geldt uiteraard niet wanneer u over een eigen fiets in Berlijn beschikt. Dan spreken we voorafgaand een handig herkenbaar beginpunt af.

Voor tours met openbaar vervoer halen wij u graag op bij uw verblijfplaats, vanwaar we de tour gewoon direct beginnen (tenzij anders gewenst). Lekker handig!

 

Welke route leggen we af?

Dat verschilt iedere tour weer. Wij werken weliswaar met diverse vaste elementen in onze tours (Tweede Wereldoorlog, Berlijnse Muur), wij leggen geen enkele tour dezelfde route af. Berlijn op Maat levert bij voorkeur maatwerk. Zo houden we ons werk leuk voor zowel u, onze gast, als voor onszelf. 

 

Hoe gaat de betaling?

Betaling voor een rondleiding gaat cash, voorafgaand of na afloop van de tour.  Wilt u liever digitaal of per factuur betalen? Dat kan uiteraard ook! Laat het ons weten. Fooien zijn in het bedrag overigens niet inbegrepen.

 

Gaat de fietstour door als het regent?

Wanneer het zo hard regent dat een fietstour voor niemand een goed idee is, proberen wij geboekte fietstours naar een ander dagdeel of andere dag te verschuiven. Gaat dit wegens agendaproblemen (van uw of onze zijde) niet, stappen wij over op een tour waarbij we gebruik maken van openbaar vervoer. Wilt u dit niet, kan de tour geannuleerd worden. Dit kan echter enkel in gezamenlijk besluit.

 

Kan ik mijn boeking annuleren?

In urgente gevallen (ziekte, ongelukken, stakingen etc.) kunt u uw rondleiding kostenloos annuleren.